Agur 2022

Agur 2022

Gaur, guretzat 2022a nolakoa izan den azaldu nahi dizuegu. Kontatzen ez diren gauza horiek, ikusten ez direnak, sentitzen ez direnak, baina gugan daudenak.


Sare sozialetan gure aurpegirik onena ikusten duzue, aurpegirik politena. Gure lorpenei, arrakastei, sariei eta esperientzia positiboei buruz hitz egiten dugu , baina gaur guztiz ireki nahi dugu, eta 2022an izan dugun bilakaera handiari buruz hitz egin nahi dizuegu.

Urte hasieran hasteko, hainbat arazo eta gertaera direla eta, 3 pertsona lanean egotetik ni bakarrik egotera igaro nintzen. Hori dela eta ustiapen guztia, behetik gora birplanteatu behar izan nuen, neure burua lan komertzialak, administratiboak, eguneroko lana eta produktuen banaketa egiteko bakarrik zegoela ikusi bait nuen.

Covid pandemiarekin arazoak genituenez, prezio batzuk igo behar izan genituen, produktu eta zerbitzu batzuetan izandako eraginagatik. Egoera horretan, Ukrainako gerra piztu zen, eta horrek lehengaien (pentsuak eta ongarriak, esaterako) edo elektrizitatea eta zerbitzuak bezalako horniduren prezioen igoera berriak eragin zituen.

Arazo horiek guztiak kontuan hartuta, produktu batzuk bakarrik merkaturatzeko erabakia hartu dugu; izan ere, bakarrik egonda, produkziotik barazki batzuk kendu behar izan ditugu arrautzen eskaintzari eusten jarraitzeko, hori baita gure produktu nagusia. Hori dela eta, ezin izan dugu gure barazki eskaintza osoa mantendu, eta gure baratzeko gainerako produktuekin uztartzea ezinezkoa zitzaigun barazki batzuk kendu behar izan ditugu. Adibide bat letxugak dira, zergatik? Letxugekin oso adi egon behar da, oso azkar garatzen dira, eta horrek behartzen gaitu letxugak etengabe landatzera eta eskaera asetzeko landatu behar dituzunak etengabe kalkulatzera. Landatzea eta biltzea lan handia ez den arren, gainerako zereginek denbora asko ematen dute.

Lekaleekin produktu eskertzekoago bat aurkitzen dugu; izan ere, behin landatuta, zaintza bat baino ez duzu izan behar, belar txarrik ez izatea, gaixotasunik edo izurriterik ez garatzea, eta, ondoren, behin helduz gero, bildu, xehatu eta paketatu egin behar da; gainera, urte osoan irauten dute, eta behin bilduta, produktua ez da hain galkorra.

Malko-ilarra mantendu dugu, gure baserriko produktu izarra delako, oso kotizatua da, eta jatetxe asko ditugu gure ekoizpenaren mende, menuak egiteko. Egia da etengabeko zaintza eskatzen duen produktua dela, baina bezero asko ematen dizkigula ulertzen dugu.

Horregatik guztiagatik, prezioak igo behar ditugulako larrituta sentitzen gara, badakigu gure bezeroak ere gaizki pasatzen ari direla, eta, horregatik, prezioen eragina ahalik eta gehien moteltzen saiatu gara, baina ditugun ekoizpen-mailak kontuan hartuta, inpaktuak xurgatzeko tartea oso txikia da. Horregatik, baratzeko produktuak ostalaritzara soilik mugatzea erabaki dugu. Hala ere, gure bezero guztiei eskerrak eman nahi dizkiegu konfiantza eta fideltasunagatik, baratzean lanean jarraituko dugulako, kalitate handiko lekaleak, barazkiak eta arrautzak ahalik eta preziorik onenean goza ditzaten. Harro nago jatetxe handi asko gurekin fidatzen direlako, baina baita bezeroei onena eman nahi dieten denda txikiekin ere, haiengatik jarraituko dugu lanean gogor, eta ea laster haize-aldaketa bat ikusten dugun, eskaintza handiagoa eta prezio hobeak emateko.

Joseba Bilbao

Etxauri Baserria