A Bocados eta gure Tolosako baba baltza

A Bocados eta gure Tolosako baba baltza.

Iñaki Elorza, reportero del programa A Bocados de Etb2 presentado por Ander González y Gabriela Uriarte nos ha visitado para conocer nuestra alubia negra de Tolosa. Babarrun beltza la llama él, babaltza la llamamos nosotros. Es una de las variedades de alubia más preciada y cotizada.

Maiatzaren erdialdean landatzen dugu eta lau bat hilabeteren buruan uzta biltzen has gaitezke. Indaba mota hau, egun lehorretan bildu behar da, eguraldi honarekin, bestela hezetasunak indaba oldartu dezake. Batu ondoren 48 orduz izozgsiluan izaten dugu, horrela zomorroak ateratzea ekiditen dugu. Indaba ekoizteko ditugun bi moduak erakutsi genizkion, tipie denda formakoa eta sareekin lerro forman ekoizten dena. Ez dugu ahaztu behar, landare hobek bi metroko altuera har dezakeela. Iñakik, bere prezio altuaren zergatia galdetu zigun eta guk produktu hau uztatzeko lana handia dela eta horregatik duela prezio hori erantzun genion. Guk gure indabarik onenak zuei eskaintzeko lanean jarraituko dugu.